Välkommen till Sundet i Värmskog

Adress

Sundet 1
664 92 VÄRMSKOG

Ring oss

Telefon:
070-238 54 11
a

Jord & Skog

Vi arbetar med att utföra uppdrag mot jordbruks och skogsföretag eller entreprenörer för täckdikning samt inmätningstjänster. Som utrustning för detta har vi GNSS-RTK precisions GPS samt drönare med multispektralsensor. Det gör att vi kan väga av höjder inför dränering eller mäta in gränser samt ta bilder på grödor och skog i olika stadium och för olika analyser. För bildbehandling samarbetar vi med Solvi AB (www.solvi.ag).

Drönartjänster

 • Höjdmätning
 • Planträkning
 • Digitalisering ogräs
 • Fotografering i fält
 • Termografisk fotografering
 • Barkborreanalys
 • Viltskadeberäkningar
Drönare

Senaste tillskotten är en DJI Matrice 210 med två sensorer. Det finns plats för två kameror på drönaren och på det ena fästet sitter en MicaSense Altum med sex olika sensorer (R,G,B,RedEdge, NIR och IR). På det andra fästet sitter en RGB-kamera DJI Xenmuse X5S.

Höjdmätning

Precisionsmätning med GNSS inför dräneringar eller höjdmätning med hjälp av drönare kan urföras.

Planträkning

Med hjälp av drönarbilder och efterbehandling kan enskilda plantor av jordbruks-, trädgårdsgrödor eller skogsplantor identifieras och räknas.

Digitalisering ogräs

Med högupplösta drönarbilder kan ogräs mätas in och beräknas storlek och utbredning.

Fotografering i fält

Ibland kan det bara behöva fotas ovanifrån i en jordbruksgröda för att få en helt ny bild av hur det står till i fältet. Givetvis gör vi också gärna dokumentationer av grödors olika statdium men också vackra bilder av din gård.

Termografisk fotografering

Med vår multispektralsensor kan vi också göra värmeavläsning i fält. Något som kan vara starkt kopplats till fukthalten i mark. Kan användas för att identifiera fältvariationer i bevattningbehov.

Barkborreanalys

I samarbete med Arboair (www.arboair.com) kan vi göra en körning med drönare och sedan analysera barkborreskador i din skog.

Viltskadeberäkningar

Viltskador kan i vissa fall bli betydande i olika jordbruksgrödor. Här ser vi ett exempel med älgskador i potatisodling. Vi kan fota skadorna med hög upplösning och beräkna skadans omfattning.

Täckdikning

 • Projektering
 • Fotografering äldre dräneringar
 • Dokumentation efter dränering
Projektering

Vi gör fullständiga projekteringar för dränering av jordbruksmark. Det innebär avvägning i fält, dimensionering och uppritning av karta samt mängdberäkningar. Till täckdikningsentreprenörer kan vi leverera styrfiler för maskinens GPS-styrning.

Fotografering äldre dräneringar

Ibland kan det behövas ett bra foto vid rätt tillfälle och se hur gammal dränering ser ut i fältet. Sedan sätter vi upp det i vårt GIS-system och ritar in både gammal och ny dränering.

Dokumentation efter dränering

Vi tar hand om entreprenörens loggfiler från dräneringen och ritar upp en snygg karta. Kan också göras med hjälp av drönarfoto.

Precisionsodling

 • NIR-analys
 • Styrfiler
 • Analys skördekartor
Analys skördekartor

Vi hjälper också till med att omvandla digital information till för exempel skördekartor för olika grödor. Här ser ni en karta som gjorts efter skördemätning i potatis.

Styrfiler

I nästa steg kan vi med hjälp av Solvis plattform tillverka styrfiler som gör att du kan precisionsgödsla ditt fält.

NIR-analys

Vår multispektralsensor på drönaren kan läsa Red Edge, Nära infrarött ljus (NIR) och värme (IR) förutom RGB. Det innebär att man kan få en analys av hur väl fotosyntesen fungerar i växterna som i sin tur kan styras med kvävegödsling eller andra åtgärder. En NIR-analys kan göras inför kvävegödsling i en spannmålsgröda eller på tex på vall under hösten efter skörd för att få reda på hur fältet baskapacitet ser ut.